ORI, de organisatie van advies- en ingenieursbureaus in Belgiƫ

Update

Vlaamse visienota op BIM is nu beschikbaar

Naar aanleiding van het Vlaams Bouw Overleg Comité (VBOC) van vorig jaar werd binnen de Vlaamse Overheid een werkgroep opgericht rond BIM. Het resultaat van deze werkgroep is terug te vinden in de visienota “Vlaamse visie op BIM”. Samen met het WTCB heeft de VCB hieraan actief meegewerkt.

 

Op 26/11/2019 vond er een overleg plaats waarbij de Vlaamse Overheid deze visienota heeft voorgesteld en nader heeft toegelicht aan enkele van de belangrijke actoren binnen de bouwsector. ORI was, samen met enkele advies- en ingenieursbureaus, aanwezig op dit overleg. Lees hier de visienota.

Interessant

Energiedebat 2019

 

Op 3 december 2019 vond het Energiedebat plaats, georganiseerd door de ingenieursvereniging ie-net. Indien u niet aanwezig kon zijn, dan kan u hier de presentatie van de avond terugvinden. Enkel toegankelijk voor leden.

Kennis in de kijker

Vlaanderen

Instructiebundel V 2.0 van 01/06/2019 is vanaf heden van toepassing - download hier

Decreet gemeentewegen vanaf 01/09/2019 - bekijk hier

Vlarem-trein 2017 - de bepalingen zijn vanaf 01/10/2019 van kracht - bekijk hier

 

Belangrijke informatie voor de energiedeskundige. Op 16 december 2019 wordt het nieuwe inspectieprotocol van kracht. Dit gaat samen met de release van de bijhorende software. Let wel dat het pas vanaf 1 januari 2020 verplicht is om een EPC voor kleine niet-residentiële gebouwen op te maken bij verkoop en verhuur. Meer info op de website van de Vlaamse Overheid.

Nieuws

Sectornieuws

8 november 2019

European consulting engineering market: descent from a peak and growing challenges

The latest sector review from the European Federation of Engineering Consultancy Associations (EFCA) shows that the previously observed strengthening of European markets for consulting engineering has come to a halt.

lees meer

Sectornieuws

4 november 2019

Five-step guidance helps achieving best value for public money as well as wider economic benefits

The EFCA guidance on how to derive and use quality criteria in public procurement proposes a methodology for clarifying goals and determining quality criteria.

lees meer

Sectornieuws

25 oktober 2019

De kwaliteit van de Belgische wegeninfrastructuur scoort niet goed

Het World Economic Forum heeft ook voor dit jaar zijn ‘The Global Competitiveness Report’ gepubliceerd. In dit rapport vinden we terug hoe 141 landen scoren op verschillende domeinen, en hoe deze landen zich tegenover elkaar verhouden.

lees meer

Persbericht

24 oktober 2019

Techbim Content vanaf nu open-source

Als objectenbibliotheek van én voor de sector zijn de initiatiefnemers blij te kunnen aankondigen dat de Techbim Content vanaf vandaag open-source ter beschikking is voor gebruik in Belgische bouwprojecten.

lees meer

Agenda

Jun25
Opleiding
Bouwfouten, aansprakelijkheid en praktische gevolgen bij een overheidsopdracht

Brussel


Leer risico’s tijdens en na de uitvoering van werken beperken. Ontvang tips voor het uitbreiden -of beperken- van de aansprakelijkheid van de aannemer. Ontdek wat uw mogelijkheden zijn in geval van schade. Voorkom dat u in juridische valkuilen stapt. Uitleg van de beste experts in de materie.

lees meer

Feb13
Opleiding
Toezicht en controle bij de uitvoering van overheidsopdrachten voor werken

Brussel


Voorkom onnodige complicaties en budgetoverschrijdingen tijdens de uitvoering van de opdracht. Ontvang handvatten om het proces rond controle en toezicht effectief te organiseren. Meer inzicht in de verantwoordelijkheden van de verschillende partijen. Ontvang praktische tips voor het correct uitvoeren van controles.

lees meer

Jan21
Infosessie
Studiedag voor advies- en ingenieursbureaus: de AWV-instructiebundel, het normenboek en AWIS

Brussel


De AWV-instructiebundel 2.0, toelichting van het normenboek infrastructuur, de AWIS-projectopvolging.

lees meer