Organiseren, Representeren, Informeren

ORI is de sectororganisatie van advies- en ingenieursbureaus in Belgiƫ

ORI organiseert, representeert en informeert meer dan 2500 professionals, die actief zijn in zowel publieke als private projecten, en dit binnen verschillende domeinen, zoals gebouwen, infrastructuur, stedelijke ontwikkeling, omgeving en industrie. Hun gespecialiseerde dienstverlening bestaat uit ontwerp-, engineering-, studie- en adviesopdrachten

 

> Ontdek de voordelen en wordt lid van ORI.

Overstromingen in Belgiƫ

Nationaal Crisiscentrum roept de hulp in van ingenieurs

19/07/2021 - Naar aanleiding van de rampzalige overstromingen in de provincies Luik, Luxemburg en Namen stellen enkele leden van ORI hun kennis en expertise omtrent de controle van de stabiliteit van wegen, bruggen, terreinen, gebouwen en huizen ter beschikking aan het Nationaal Crisiscentrum. 

Belgian Construction Awards

Witteveen+Bos wint de eerste ORI Climate Proof Award

Proficiat aan Witteveen+Bos voor het winnen van de eerste editie van de ORI Climate Proof Award!

 

Een welverdiende vermelding voor de nummers twee en drie, Antea Group België en ABETEC Architecten en Ingenieurs!

NEW 04/2021

stORIes, leden aan het woord

In dit nieuwe onderdeel vind je artikels terug die geschreven zijn door onze leden. Ben je lid van ORI en heb je ook een interessante bijdrage voor stORIes? Neem dan zeker contact met ons op. Overzicht van de stORIes.

Jobs

Werken bij een advies- en ingenieursbureau

Ben je op zoek naar een boeiende job in een dynamische én maatschappijrelevante sector? Op ons jobplatform vind je alvast enkele interessante vacatures terug, geplaatst door onze leden. 

 

Jobs bekijken.

Innovation

Top 2021 Trends

Top 2021 Trends in architectuur, engineering en de bouwsector: 15 experts uit de sector delen trends die volgens hen de AEC-industrie in 2021 vorm zullen geven. Download hier het rapport. (bron: Unity)

COVID-19

Info en updates

Professionele grensoverschrijdende verplaatsingen vanuit een rode zone

Download hier de tabel.

 

CAO aanbevolen of verplicht telewerk (26/01/2021)

Collectieve arbeidsovereenkomst betreffende aanbevolen of verplicht telewerk omwille van de
coronacrisis. Download hier de publicatie van de NAR.

 

Voorbeeldattest telewerken

Download hier een voorbeeldattest met betrekking tot de onmogelijkheid om te telewerken (templates NL en FR beschikbaar). Inloggen vereist.

 

De meldingsplicht inzake overheidsopdrachten

Gezien de relevantie, verwijzen we hiervoor naar ons advies van 30/04/2020.

Klik hier (inloggen vereist).

 

>> Op deze pagina vindt u informatie en updates terug omtrent COVID-19 en de verschillende maatregelen die ook een impact hebben op de sector van advies- en ingenieursbureaus.

EFCA

The Voice of EFCA - editie december 2020

Lees hier de december-editie van de Voice of EFCA, waarbij focus wordt gelegd op de Green Deal en de noodzaak om de transitie naar een meer duurzame wereld en toekomst te versnellen. Downloaden.

News

Sector

5 juli 2021

ABB Robotics maakt bouwsector veiliger en duurzamer met automatisering

Negen van de tien bouwbedrijven voorspellen tegen 2030 een nijpend tekort aan bekwame vakmensen. Ook zegt 81 procent van hen in de komende tien jaar robots te introduceren. Hierbij zijn veiligheid en milieu belangrijke katalysatoren voor versnelde investeringen in robotica.

lees meer

Academy

28 juni 2021

Bekijk hier het ORI-webinar 'Werken na Corona', met Kilian Wawoe

ORI organiseerde op 25/06/2021 samen met HR-wetenschapper Kilian Wawoe (Vrije Universiteit Amsterdam) en Berenschot een webinar over hoe er zal worden gewerkt na corona. Welke lessen kunnen we trekken na meer dan een jaar thuiswerken? In dit webinar wordt u bijgepraat over het onderzoek naar werken op afstand en de ervaringen tijdens de lockdown. Daarnaast krijgt u een aantal praktische tips voor de werkgever en voor u als werknemer over werken na Corona. Dit webinar is mede mogelijk gemaakt met ondersteuning van het Agentschap Innoveren en Ondernemen.

lees meer

Sector

22 juni 2021

Tractebel zit in consortium VRT Morgen voor de bouw van een nieuw compact en horizontaal gebouw

De VRT heeft een partner voor de bouw van het nieuwe VRT-huis geselecteerd. De opdracht wordt gegund aan het bouwteam bestaande uit OFFICE Kersten Geers David Van Severen, Jaspers-Eyers Architects, Bureau Bas Smets, Tractebel, CES, Ideal Acoustics, Willemen Construct, Jan De Nul Group en EEG. Onder de naam VRT Morgen bundelen zij hun krachten om het nieuwe VRT-huis te realiseren waarheen de publieke omroep kan verhuizen vanaf de zomer van 2026. Het nieuwe mediahuis zet maximaal in op flexibiliteit en samenwerking en plaatst ontmoetingsplekken tussen de VRT-medewerkers centraal. Het is een compact en toegankelijk gebouw dat bestaat uit twee gestapelde volumes. Een gelijkvloers met mezzanine en slechts drie bovenliggende verdiepingen van 87 x 87 m typeren het bouwwerk. Een groene omgeving floreert in en rond het nieuwe VRT-huis.

lees meer

Academy

22 juni 2021

Bekijk hier het ORI-webinar 'Samenwerken met BIM - Stadhuis Roeselare, een duurzaam project van Arcadis en B-Architecten'

ORI organiseerde op 21/06 samen met advies- en ingenieursbureau Arcadis, architectenbureau B-Architecten en de Stad Roeselare een webinar over hoe efficiënt wordt samengewerkt met BIM. Verwacht interessante presentaties over het project zelf, 3D-scanning en puntenwolken, aspect- en gefedereerde modellen en duurzaamheid. Dit webinar is mogelijk gemaakt met ondersteuning van het Agentschap Innoveren en Ondernemen. Herbekijk hier het webinar.

lees meer

Agenda

Jan27
Opleiding
Toezicht en controle bij de uitvoering van overheidsopdrachten voor werken

Brussel


Voorkom onnodige complicaties en budgetoverschrijdingen tijdens de uitvoering van de opdracht. Ontvang handvatten om het proces rond controle en toezicht effectief te organiseren. Meer inzicht in de verantwoordelijkheden van de verschillende partijen. Ontvang praktische tips voor het correct uitvoeren van controles.

lees meer

Nov23
Opleiding
Wijzigingen tijdens de uitvoering van overheidsopdrachten voor werken

Brussel


U krijgt een compleet overzicht van de regelgeving rond alle soorten van wijzigingen tijdens de uitvoering van een overheidsopdracht voor werken. Praktijkvoorbeelden en relevante rechtspraak. Praktische tips voor uw problemen bij wijzigingen tijdens de uitvoering.

lees meer

Nov18
Opleiding
Werken met BIM : Juridisch en financieel perspectief

Brussel


Leer wat werken in BIM inhoudt en hoe het verschilt van het ‘klassieke’ bouwen. De BIM-terminologie wordt besproken en definities worden uitgelegd. Ontvang juridische tips voor het werken met BIM. Voor alle partijen onmisbare kennis. Modelclausules worden besproken. Vergroot uw inzicht in de kosten en opbrengsten voor de opdrachtgever zodat u gedocumenteerd, strategische keuzes kunt maken.

lees meer