Vertegenwoordigers van de hele waardeketen van smart building[1] hebben samengewerkt om het eerste Belgische referentiedocument voor smart building op te stellen: Het witboek over Smart Building gepubliceerd door de Cluster Smart Building.
Het witboek informeert en adviseert alle spelers in de vastgoedsector. Deze publiek-private samenwerking is er ook in geslaagd om gemeenschappelijke aanbevelingen op te stellen voor de politiek om innovatie ten gunste van efficiëntere gebouwen aan te moedigen.
In een wereld die geconfronteerd wordt met een toenemende druk op energiebronnen en grote zorgen over het milieu, bieden smart buildings veel concrete hulpmiddelen en mogelijkheden, en kunnen ze bijdragen aan een CO2-besparing van 8 tot 11% in 2030 (tussen de 2,9 en 3,8 megaton CO2-equivalent ten opzichte van 2019). Door de juiste technologieën te combineren met efficiënt architecturaal onderzoek kunnen gebouwen proactief hun verbruik optimaliseren en werken aan het welzijn van hun bewoners.
Het zou echter gevaarlijk zijn om in de val te lopen van "technologie omwille van de technologie", dus het is essentieel om goede praktijken te volgen om mogelijke perverse effecten te voorkomen, door de kwestie van gegevens, cyberbeveiliging en de koolstofvoetafdruk van digitale technologieën aan te pakken. De low-tech benadering heeft ook zijn plaats.
Slimme gebouwen zijn niet alleen de toekomst van stedelijke infrastructuur, ze bieden ook tastbare kansen voor eigenaars, huurders en gemeenschappen door de plekken waar we wonen en werken duurzamer te maken.