VBO publiceert twee e-guides om grote ondernemingen en kmo’s te helpen bij hun ESG-rapportage.
In deze tijd van ongekende maatschappelijke uitdagingen worden bedrijven geconfronteerd met een cruciale verplichting: duurzaamheid tot een fundamentele pijler van hun strategie maken. De Belgische en Europese overheden voerden namelijk een reeks regels en richtlijnen in voor bedrijven. Rapportage over milieu, maatschappij en bestuur (ESG) stelt bedrijven in staat om hun niet-financiële prestaties te beoordelen, te verbeteren en erover te communiceren.
Hoewel niet-financiële rapportage een extra last vormt voor bedrijven, zijn ESG-oefeningen, net als financiële rapportage, een strategisch managementinstrument. ESG-rapportage biedt bedrijven een gestructureerd kader om hun milieu- en maatschappelijke impact te meten, op te volgen en te communiceren over het beheer ervan. Daarnaast kunnen bedrijven dankzij die rapportage aspecten identificeren die voor verbetering vatbaar zijn en doeltreffende strategieën voor duurzame ontwikkeling implementeren. Een ESG-verslag is immers meer dan een nalevingsoefening alleen. Het is een strategische en commerciële kans voor bedrijven die vooruit willen.
Wetgeving over ESG-rapportage betekent extra werk voor bedrijven, met een enorm aantal criteria. Drie wetgevingsinstrumenten hebben een grote impact op bedrijven:
- Richtlijn met betrekking tot duurzaamheidsrapportering door ondernemingen (CSRD)
- EU-taxonomie
- Richtlijn inzake passende zorgvuldigheid in het bedrijfsleven op het gebied van duurzaamheid (CS3D)
Zelfs als ze niet rechtstreeks onder het toepassingsgebied van de verschillende wetgevingen vallen, zullen alle bedrijven op korte of middellange termijn niet-financiële informatie moeten verstrekken, hetzij aan hun klanten, hetzij aan hun bank- of verzekeringsinstelling.