Sector

5 juli 2021

ABB Robotics maakt bouwsector veiliger en duurzamer met automatisering

Negen van de tien bouwbedrijven voorspellen tegen 2030 een nijpend tekort aan bekwame vakmensen. Ook zegt 81 procent van hen in de komende tien jaar robots te introduceren. Hierbij zijn veiligheid en milieu belangrijke katalysatoren voor versnelde investeringen in robotica.

 

Er is een groeiende behoefte aan meer betaalbare en milieuvriendelijke woningen, waarbij ook de milieu-impact van het bouwen zelf sterk verminderd wordt. Tegelijkertijd groeit het tekort aan vakbekwame arbeidskrachten. ABB Robotics komt daarom met nieuwe roboticaoplossingen die helpen de grote uitdagingen in de bouwsector het hoofd te bieden.

 

Automatisering met robots biedt legio mogelijkheden om de productiviteit, efficiëntie en productieflexibiliteit in de hele bouwsector te verbeteren. Hierbij kan gedacht worden aan het automatiseren van de off-site fabricage van modulaire huizen en constructie-onderdelen of het robotlassen en verwerken van materialen op de bouwplaats zelf, waar ook het 3D-printen van huizen en op maat gemaakte constructies met robots mogelijkheden biedt. Robots kunnen de bouwsector niet alleen veiliger en kostenefficiënter maken, maar kunnen deze zo ook verduurzamen door de bouwkwaliteit te verbeteren en de afvalstromen te reduceren.

 

"Aangezien er nog zo weinig bouwbedrijven automatiseren, is er een enorm potentieel voor ons om de sector middels robotica te transformeren. In tegenstelling tot wat je ziet bij het bouwen van auto's of het assembleren van elektronica, zijn veel productietechnieken die in de bouw worden gebruikt al generaties lang onveranderd. We ontwikkelen daarom nieuwe oplossingen om de belangrijkste uitdagingen in de bouwsector aan te pakken," aldus Sami Atiya, president van de business area Robotics & Discrete Automation van ABB. "Dit nieuwe klantsegment zal ons portfolio verbreden en is onderdeel van een bredere strategie om de expansie te versnellen in snelgroeiende marktsegmenten, waaronder elektronica, gezondheidszorg, consumentengoederen, logistiek en voedsel en drank, om zo te voldoen aan de groeiende vraag naar automatisering in deze industrieën."

 

In een wereldwijde enquête1 die ABB onlangs liet uitvoeren bij 1.900 grote en kleine bouwbedrijven in Europa, de VS en China, stelde 91 procent dat ze de komende tien jaar met een ‘skills crisis’ worden geconfronteerd, waarbij 44 procent zegt moeite te hebben om bouwvakkers te werven. Het verbeteren van de gezondheid en veiligheid op bouwplaatsen was een prioriteit voor 42 procent en hetzelfde percentage meldde dat het milieu een belangrijke drijfveer is voor veranderingen in de sector.

 

81 procent van de bouwbedrijven is voornemens om in het komende decennium robotica en automatisering te introduceren of op te voeren, terwijl momenteel slechts enkele van hen van robotica profiteert. In de enquête zegt slechts 55 procent van de bouwbedrijven robots te gebruiken, vergeleken met 84 procent in de automobielsector en 79 procent in de maakindustrie.

 

Volgens voorspellingen zal de totale waarde van de wereldwijde bouwsector in 2030 met 85 procent stijgen tot 15,5 miljard dollar2. Ook een interne analyse van ABB Robotics van het marktpotentieel van robotautomatisering in de bouw laat voor de komende tien jaar hoge dubbele groeicijfers zien.

 

Nieuwe aanpak met robots

Nu de bouwsector zowel geconfronteerd wordt met strengere milieuregels, als met een groeiende vraag naar goedkopere gebouwen, bieden robots een uitkomst. Robotautomatisering is efficiënt. Het verbetert de kwaliteit en consistentie en leidt tot aanzienlijk minder afval. Dit is een belangrijk gegeven wanneer men bedenkt dat maar liefst een kwart van al het materiaal dat naar een bouwplaats wordt vervoerd, ook weer als afval wordt afgevoerd3. Met automatisering en digitale oplossingen kunnen bouwers afval al aan het begin van een project voorkomen door middel van effectieve bouwontwerpen en -processen.

 

Met meer dan 200.000 vacatures voor laag- en hooggeschoolde werknemers in de EU in het tweede kwartaal van 20204, is het tekort aan arbeidskrachten in de sector een groeiend probleem. Jongeren kiezen niet snel voor een loopbaan in de bouwsector omdat het een gevaarlijk beroep zou zijn. Werknemers in de bouw nemen ongeveer 30 procent van alle arbeidsongevallen voor hun rekening en lopen tot vier keer meer risico om bij een dodelijk ongeval betrokken te raken dan in andere sectoren. Naar schatting gaat het om 108.000 dodelijke slachtoffers per jaar wereldwijd5.

 

Robots kunnen de bouw veiliger maken door zware grofstoffelijke lasten uit handen te nemen, in onveilige ruimten te werken en door nieuwe, veiligere bouwmethoden mogelijk te maken. Het gebruik van robots voor repetitieve en gevaarlijke taken die mensen steeds minder graag willen uitvoeren, betekent dat automatisering de arbeids- en skills crisis in de sector kan helpen opvangen. Zo wordt een carrière in de bouw aantrekkelijker voor jonge mensen.

 

"Een nieuwe focus op gezondheid, veiligheid en duurzaamheid zijn katalysatoren voor investeringen in robotica, terwijl de krimpende pool van geschoolde arbeidskrachten betekent dat de bouwsector robots nodig heeft om gelijke tred te houden met de uitdagingen van verstedelijking en klimaatverandering," voegt Atiya toe. "We plaatsen onze expertise en ons toonaangevende robotportfolio met digitale tools midden in de waardeketen van de bouwsector, zodat zij met automatisering sneller, betaalbaarder en duurzamer kunnen bouwen. Het tekort aan arbeidskrachten in de sector ondersteunen we met een alternatief voor zwaar en gevaarlijk werk, waarmee we veiligere manieren van bouwen mogelijk maken."

 

Innovatie in de praktijk

Het potentieel van robotautomatisering in de bouw wordt onderstreept door diverse pilotprojecten. Zo assembleert Autovol in de VS wanden, vloeren en plafonds volledig automatisch met betaalbare meersgezinswoningen tot gevolg en installeren robots de liften van Schindler Lifts. De gerobotiseerde productie van modulaire prefab-woningen van Intelligent City verhoogde de productie-efficiëntie met 15 procent, de snelheid met 38 procent en leidde bovendien tot 30 procent minder afval.

 

Ook Skanska verbeterde de kwaliteit, de productiviteit en de veiligheid van werknemers met robots door de fabricage van stalen wapeningskorven op de bouwplaats zelf te automatiseren. Deze oplossing heeft ook de kosten en de milieu-impact van het vervoer van volumineuze afgewerkte wapeningskorven naar bouwplaatsen verminderd.
"Het werd steeds moeilijker om mensen te vinden voor de moeilijke, tijdrovende klussen. Dus moesten we verder zoeken naar een passende oplossing", licht Ulf Håkansson, technisch directeur van Skanska Construction, toe. "Door bepaalde taken aan robots toe te wijzen, hebben we het tekort kunnen verhelpen en kunnen we onze werknemers effectiever inzetten. Bovendien past automatisering bij de ervaring en verbeeldingskracht van de volgende generatie ingenieurs. Zij zijn opgegroeid met technologie en zullen van onschatbare waarde zijn bij het bedenken van nieuwe manieren om robots in ons bedrijf te gebruiken."

 

ABB werkt tevens met verschillende vooraanstaande universiteiten samen aan de gezamenlijke ontwikkeling van nieuwe geautomatiseerde bouwtechnologieën. Een van hen is ETH Zürich, een toonaangevende onderzoeksuniversiteit in Zwitserland. Hier ondersteunt ABB onderzoek naar robottoepassingen in de architectuur en de bouw en hielp het bij de oprichting van 's werelds eerste laboratorium voor collaboratieve digitale robotbouw, dat gehuisvest is in het ETH Instituut voor Technologie in de Architectuur.

 

ABB’s nieuwste grootschalige 3D-printtechnologie voor de bouwsector werd onlangs door het Oostenrijkse architectenbureau MAEID gepresenteerd op de 17de International Architecture – La Biennale di Venezia. Het hier getoonde levende ‘Magic Queen’ project inspireert en laat architecten nadenken over nieuwe manieren van bouwen die met 3D-robotprinten mogelijk worden.

 

Op de website van ABB is nog veel meer informatie over robots en de bouwsector te vinden. Zo kunt u hier een paneldiscussie over automatisering en de bouwindustrie getiteld ‘Automation and the Construction Industry’ volgen en op korte termijn een uitgebreide whitepaper over robots in de bouw downloaden.

 

 

ABB’s Bouwsector-enquête (ABB Construction Industry Survey), mei 2021. Uitgevoerd door 3Gem Global Market Research & Insights, de enquête van ABB over de bouwindustrie onder 1.900 CEO’s of managing directors in grote en kleine bedrijven. Hieronder vallen ook woning- en commerciële bouw, leveranciers van componenten, aannemers en onderaannemers, architecten, ontwerpers en consultants in de VS, Canada, China, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Zweden, Frankrijk & Italië. Uitgevoerd van 22 april 2021 - 12 mei 2021, maakte 3Gem Research & Insights gebruik van panelbeheersystemen die aan de industrienormen voldoen en hield het bedrijf zich aan strikte procedures voor kwaliteitscontrole; het levert consumenten- en B2B-panels en dubbele opt-in op die voldoen aan de GDPR-richtlijn.

 

2 Het Global Construction 2030-rapport

3 WRAP (link)

4 EU (link)

5 International Labor Organization 2015

 

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) is een toonaangevend wereldwijd technologiebedrijf dat de maatschappij en de industrie transformeert om een productievere, duurzamere toekomst te realiseren. Door software te verbinden met haar elektrificatie-, robotica-, automatiserings- en bewegingsportfolio, verlegt ABB de grenzen van de technologie om prestaties naar nieuwe niveaus te brengen. Met een geschiedenis van uitmuntendheid die meer dan 130 jaar teruggaat, wordt het succes van ABB gedreven door ongeveer 105.000 getalenteerde werknemers in meer dan 100 landen. www.abb.com

 

ABB Robotics is een pionier op het gebied van robotica, machineautomatisering en digitale diensten, en levert innovatieve oplossingen voor uiteenlopende bedrijfstakken, van de automobielsector tot elektronica en logistiek. Als één van 's werelds toonaangevende leveranciers van robotica en machineautomatisering werken bij ABB Robotics meer dan 11.000 mensen in 53 landen en heeft het meer dan 500.000 robotoplossingen geleverd. www.abb.com/robotics

 

Bron: persobericht ABB Robotics

Afbeelding: credit ABB Robotics

 

Meer info:

Sales & Marketing Manager Robotics
Martin van der Have
Telefoon +31 10 4078 759 / +31 6 51230663
Email: martin.have@nl.abb.com


Lees ook

Beleid

11 april 2024

Nieuwe EU-regels ter verbetering van de behandeling en hergebruik van stedelijk afvalwater

Op 10 april keurde het Europees Parlement het akkoord goed dat in januari 2024 met de Raad is bereikt over de herziening van de EU-normen voor waterbeheer en de behandeling van stedelijk afvalwater om de volksgezondheid en het milieu beter te beschermen.

lees meer

Partners

11 april 2024

Gidsen voor duurzaamheidsrapportage

Twee VBO-gidsen om grote ondernemingen en kmo’s te helpen bij hun ESG-rapportage

lees meer

Beleid

10 april 2024

Nieuw regelgeving voor voorschotten in overheidsopdrachten

De wet van 22 december 2023 heeft de regelgeving inzake overheidsopdrachten gewijzigd teneinde de toegang van KMO's tot die opdrachten te bevorderen. De belangrijkste maatregelen die door deze wet worden ingevoerd, hebben betrekking op de regels voor het toekennen van voorschotten.

lees meer