stORIes

26 juni 2023

Administratief Centrum Etterbeek - Jachthof

Een terugblik op een ambitieus project op het gebied van duurzaamheid, respect voor het milieu en het aangaan van energie-uitdagingen.

 

Het project van de gemeente Etterbeek op de site van het Jachthof omvat een administratief centrum van 6 verdiepingen (14.500 m²) dat onderdak biedt aan het OCMW, de politie en de gemeentelijke administratie, en een gebouw met 37 passiefwoningen. Op drie gemeenschappelijke niveaus bevinden zich 300 ondergrondse parkeerplaatsen en archiefruimtes.

 

Op technisch vlak werden er resoluut innovatieve technologieën gebruikt. Om de productie van warm en koud water te ontlasten, heeft het gebouw een water/water-warmtepomp die aangesloten is op een geothermisch veld (met sondes op 120 m diepte). De werking van deze warmtepomp heeft voorrang op de apparatuur voor de andere twee producties (warm en koud water). Voor de productie van warm water worden ook gascondensatieketels gebruikt. Voor de productie van koud water heeft het gebouw ook twee water/water koelmachines, met een vloeibaar koelmiddel, aangesloten op open koeltorens.

 

Er werd ook gekozen voor een wijd open omkeerbaar dynamisch warm/koud klimaatplafond. Dit type plafond maakt gebruik van de inertie van het gebouw (passieve activering van het beton) en een zeer hoog temperatuurregime voor koeling en een zeer laag temperatuurregime voor verwarming. Deze twee regimes maximaliseren de efficiëntie van de verwarmings- (warmtepompen en boilers) en koelsystemen (koelmachines). Het beheren van de omgevingstemperatuur en de CO2-concentratie in de vergaderzalen maakt het ook mogelijk om de luchtstroom en dus het energieverbruik te beperken. Enthalpiewielen (warmtewielen) winnen zowel calorieën en frigorieën als vocht terug. Alle ventilatormotoren werken met een variabel debiet. De geleverde energie is de benodigde energie, zonder overschot. Hogedrukbevochtigers injecteren kleine druppeltjes rechtstreeks in de luchtstroom. Dit minimaliseert verliezen naar het riool en vermindert het drinkwaterverbruik.

 

Hydraulisch gezien hebben de circulatiepompen variabele stroomsnelheden, waardoor elektrische energie wordt bespaard. De actieve klimaatplafonds zijn uitgerust met gemotoriseerde 6-wegkleppen om de warm/koud-menging te voorkomen die regelmatig optreedt met 2-wegkleppen, die in dit geval jaren duurt voordat u het doorheeft, wat resulteert in voortdurende vernietiging van thermische energie en overconsumptie.

 

De verlichting is ook energiezuinige LED, met afwezigheidsdetectoren. Natuurlijk helpen fotovoltaïsche en thermische panelen ook om het energieverbruik te verminderen.

 

Een communicerend regelingssysteem in combinatie met een gecentraliseerd technisch beheersysteem (GTB) biedt flexibiliteit bij de toekomstige indeling van het administratieve centrum, maar maakt het ook mogelijk om het verbruik te controleren en de parameters te optimaliseren op basis van de gewoonten van de bewoners en het thermische gedrag van het gebouw.

TPF Engineering voerde de ingenieursadviesopdracht uit voor het ontwerp en het toezicht op de uitvoering van de speciale technieken. Didier Debauche, Senior Project Manager bij TPF Engineering: "Over dit project heeft het team van ingenieurs speciale technieken veel nagedacht, studies uitgevoerd en thermische simulaties gemaakt om te voldoen aan de wens van de klant om van dit gebouw, 'de nieuwe gemeente van Etterbeek', een voorbeeld te maken op het gebied van welzijn en energieverbruik. Aan het einde van de opleveringsperiode van het gebouw konden we tot onze vreugde vaststellen dat de bewoners en de technische verantwoordelijken van de gemeente tevreden waren. Deze uitdaging werd nog bemoeilijkt door het feit dat het gemeentehuis onderdak biedt aan een groot aantal diensten met specifieke uurroosters en vereisten: 24/7 of ad hoc uurroosters of op aanvraag, verschillende concentraties van mensen van de ene dienst naar de andere, openbare of niet-openbare toegangen, de aanwezigheid van een politiebureau met cellen voor gevangenen, een mortuarium, enz. We zijn blij dat we hebben kunnen meewerken aan dit mooie project, waarvan de architectuur zeker haar stempel zal drukken op de stedelijke geschiedenis van Etterbeek.

Projectgegevens

Looptijd


2014 - 2020

Ingenieursopdracht


Speciale technieken

Projecttype


Nieuw gebouw

Klant


Gemeente Etterbeek

Architectuur


Bureau d’Architecture Emmanuel Bouffioux – BAEB

Jaspers-Eyers Architects

Oppervlakten


36 400 m² waarvan 22 700 m² bovengronds

Certificeringen


BREEAM Very Good

EPB Passief 2015

Nearly Zero Energy Building

Prijzen


Belgische Energie- en Milieuprijs 2017 in samenwerking met Luminus

Best Public Service Architecture Europe bij de International Property Awards 2020


Lees ook

Professioneel

5 juni 2024

Het witboek over Smart Building

Publicatie van het eerste Belgische referentiedocument voor smart building in België

lees meer

Sector

24 mei 2024

Europese ingenieursbureaus blijven sterk en optimistisch

De meest recente industriebarometer van EFCA laat zien dat Europese ingenieursbureaus sterk en optimistisch blijven. 95% van de deelnemende landen meldt stabiele of groeiende markten.

lees meer

Beleid

11 april 2024

Nieuwe EU-regels ter verbetering van de behandeling en hergebruik van stedelijk afvalwater

Op 10 april keurde het Europees Parlement het akkoord goed dat in januari 2024 met de Raad is bereikt over de herziening van de EU-normen voor waterbeheer en de behandeling van stedelijk afvalwater om de volksgezondheid en het milieu beter te beschermen.

lees meer