Partners

5 mei 2023

PLS Newton lijmsteen nu beschikbaar in 19 cm dikte

De Porotherm PLS Newton lijmsteen van Wienerberger is nu ook verkrijgbaar in 19 cm dikte. De 19cm dikke variant (300 x 188 x 249 mm) biedt meer flexibiliteit in het toepassen van keramische bouwblokken voor hoge constructies. De dikkere lijmstenen kunnen een grotere lijnlast opnemen, de slankheid beperken bij het optrekken van hogere muren en hebben een hogere massa per m², wat soms gevraagd is voor akoestische doeleinden.

 

Deze lijmsteenen verlenen de muur een uitzonderlijk hoge druksterkte. Ze maken het mogelijk appartementen en utiliteitsgebouwen tot zes bouwlagen hoog te realiseren met keramische bouwblokken. Deze prestatie is te danken aan de samenstelling van de gebruikte klei en het perforatiepatroon dat een beter contactoppervlak tussen de gestapelde stenen creëert.

 

De muurdruksterktes die PLS Newton neerzet, liggen hoger dan wat volgt uit een theoretische berekening. Dit wordt bevestigd door interne en externe laboratoriumproeven.

 

Wat de thermische performantie betreft, hebben de PLS Newton dezelfde lambdawaarde als de PLS 500 stenen.

 

De nieuwe PLS Newton lijmsteen is beschikbaar in de NRd-berekeningstool (www.berekeningmetselwerk.be) om de stabiliteit van een verticaal belaste binnenmuur in deze bouwblok te toetsen.

 

De PLS Newton stenen zijn BENOR-gekeurd.

De kerncijfers

  • Gedeclareerde gemiddelde blokdruksterkte fmean 25 N/mm²
  • Karakteristieke muurdruksterkte fk 8,5 N/mm2

Meer info


Lees ook

Sector

25 mei 2023

EFCA Sector Barometer: vertraging in zicht

Uit de laatste EFCA-barometer blijkt dat de orderportefeuilles aanzienlijk zijn afgenomen, maar boven het normale niveau blijven.

lees meer

Partners

5 mei 2023

PLS Newton lijmsteen nu beschikbaar in 19 cm dikte

De Porotherm PLS Newton lijmsteen van Wienerberger is nu ook verkrijgbaar in 19 cm dikte. De 19cm dikke variant (300 x 188 x 249 mm) biedt meer flexibiliteit in het toepassen van keramische bouwblokken voor hoge constructies.

lees meer

Pers

23 april 2023

Focus op de rol van advies- en ingenieursbureaus op Kanaal Z

Om te (her)zien: het Z-Bouw programma van 20.04.2023 op Kanaal Z ging over de verschillende missies van ingenieurs- en adviesbureaus en hun bijdrage tot duurzaamheid en de kwaliteit in de bouw.

lees meer