Partners

5 mei 2023

PLS Newton lijmsteen nu beschikbaar in 19 cm dikte

De Porotherm PLS Newton lijmsteen van Wienerberger is nu ook verkrijgbaar in 19 cm dikte. De 19cm dikke variant (300 x 188 x 249 mm) biedt meer flexibiliteit in het toepassen van keramische bouwblokken voor hoge constructies. De dikkere lijmstenen kunnen een grotere lijnlast opnemen, de slankheid beperken bij het optrekken van hogere muren en hebben een hogere massa per m², wat soms gevraagd is voor akoestische doeleinden.

 

Deze lijmsteenen verlenen de muur een uitzonderlijk hoge druksterkte. Ze maken het mogelijk appartementen en utiliteitsgebouwen tot zes bouwlagen hoog te realiseren met keramische bouwblokken. Deze prestatie is te danken aan de samenstelling van de gebruikte klei en het perforatiepatroon dat een beter contactoppervlak tussen de gestapelde stenen creëert.

 

De muurdruksterktes die PLS Newton neerzet, liggen hoger dan wat volgt uit een theoretische berekening. Dit wordt bevestigd door interne en externe laboratoriumproeven.

 

Wat de thermische performantie betreft, hebben de PLS Newton dezelfde lambdawaarde als de PLS 500 stenen.

 

De nieuwe PLS Newton lijmsteen is beschikbaar in de NRd-berekeningstool (www.berekeningmetselwerk.be) om de stabiliteit van een verticaal belaste binnenmuur in deze bouwblok te toetsen.

 

De PLS Newton stenen zijn BENOR-gekeurd.

De kerncijfers

  • Gedeclareerde gemiddelde blokdruksterkte fmean 25 N/mm²
  • Karakteristieke muurdruksterkte fk 8,5 N/mm2

Meer info


Lees ook

Sector

18 januari 2024

Green Deal Kimaatbestendige Omgeving

De Green Deal Kimaatbestendige Omgeving is vandaag officieel van start gegaan. ORI is partner in dit belangrijke project.

lees meer

Sector

18 januari 2024

Naar een Europese Blue Deal

De European Federation of Engineering Consultancy Associations (EFCA) heeft vandaag haar position paper over een EU Blue Deal gepubliceerd.

lees meer