Partners

16 september 2021

Afwateringsspecialist ACO vernieuwt zijn gamma brandveilige afvoerputten

Vernieuwd gamma brandveilige afvoerputten

ORI-partner en afwateringsspecialist ACO vernieuwt zijn gamma gietijzeren waterafvoeren voor platte daken. De putten zijn ontwikkeld voor de afwatering van platte daken en groendaken van grote gebouwen zoals parkeergarages, industriële gebouwen en ziekenhuizen. De Roofpoint Compact-afvoeren hebben niet alleen een enorme afvoercapaciteit – tot 15,2 liter per seconde – maar zijn ook onverwoestbaar, brandveilig en makkelijk te installeren. 

 

Wat is de grootste troef van de nieuwe generatie afvoeren van ACO? 

Ing. Christian Dawance, productmanager bij ACO: “In tegenstelling tot kunststof is gietijzer onverslijtbaar, vormvast en ijzersterk. Stel je die afvoerputten eens voor op platte daken. Ze worden blootgesteld aan de hoogste én de laagste temperaturen, wind, regen, sneeuw, luchtvervuiling en noem maar op. In parkeergarages en op parkeerdaken krijgen ze vuil, zouten en smeltwater te slikken. Anders dan kunststof geeft gietijzer geen kik. Onze afvoeren kunnen ook probleemloos de zware belastingsklasse M 125 aan – dat komt overeen met 12,5 ton. Net daarom is gietijzer altijd de beste keuze.”

 

Een andere troef van die afvoeren is de brandveiligheid. Hoe werkt dat? 

“Ten eerste behoort gietijzer tot de materiaalklasse A1. Anders gezegd: met een smeltpunt van 1150 °C brandt gietijzer niet. In onze afvoeren zit een brandbeveiligingskit die vuur, rook en giftige gassen tegenhoudt in beide richtingen. Zo kan de brand niet via de afvoer overslaan naar andere verdiepingen. Die kit heeft een vlamdichtheid van 120 minuten. Dat zorgt ervoor dat zo’n betonvloer een stabiele factor blijft in het gebouw en dat je extra tijd krijgt om de aanwezigen te evacueren. En zelfs na de hevigste branden zijn de gietijzeren afvoerputten nog in orde. Het enige wat je moet vervangen, is de brandbeveiligingskit.”

 

Voor welke soort toepassingen zijn de afvoeren geschikt?

“Voor elk type afwerkingslaag. Omdat gietijzer nagenoeg dezelfde uitzettingscoëfficiënt heeft als beton, ademen onze afvoerputten perfect mee. Dankzij hun modulaire opbouw monteer je ze eenvoudig in industriële gietvloeren, klinkerbestratingen en asfaltverhardingen. Laat je roofing leggen op het dak? Dan kan je die zelfs branden op de afvoeren.”

 

De nieuwe afvoeren zijn compacter. Welk voordeel biedt dat? 

“De afvoeren wegen nog maar 7 kg en hebben een diameter van amper 160 mm. Een kernboring van die diameter volstaat dus en in de vloeren is geen extra bewapening nodig. Zo maken we het werk van de stabiliteitsingenieurs een stuk makkelijker. En de putten en roosters zijn eenvoudig te plaatsen. Met de nieuwe Compact-afvoeren zetten we een product in de markt dat qua duurzaamheid, onderhoudsgemak en brandveiligheid tot de top behoort.”    


Lees ook

Sector

20 oktober 2021

WTCB creëerde nieuwe landingspagina specifiek voor bouwdetails voor renovatie

Tegen 2050 moet ons gebouwenbestand volledig gerenoveerd zijn. De uitdaging bestaat erin de energieprestaties van de gebouwen aanzienlijk te verbeteren door renovaties. Het WTCB stelt daarom typische details van thermische isolatie bij renovatiewerkzaamheden ter beschikking van de sector. Het doet dit d.m.v. een landingspagina op de website die specifiek gewijd is aan deze renovatiedetails en regelmatig een update zal krijgen.

lees meer

Sector

20 oktober 2021

FIDIC Adjudicator certification programme

Deze certificering is geschikt voor gekwalificeerde arbiters die diensten aanbieden op het gebied van geschillenbeslechting en/of geschillenbeslechting voor de infrastructuurindustrie. Deadline: 22/10/2021. Examen: 04/11/2021. Klik hier om u in te schrijven via de website van FIDIC. Enkel beschikbaar in het Engels.

lees meer

Professioneel

30 september 2021

De Generieke Gids: oktober 2021

De sociale partners van de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het werk hebben een geactualiseerde versie van de generieke gids gevalideerd (versie 7.0). Deze gids bevat noodzakelijke principes en maatregelen om ondernemingen toe te laten om veilig te werken door besmettingen op het werk maximaal te vermijden.

lees meer