Beleid

16 september 2024

Nieuwe betalingstermijnen in overheidsopdrachten

Uit het arrest van het Europees Hof van Justitie in zaak C-585/20 was gebleken dat de Belgische regelgeving niet in overeenstemming was met Richtlijn 2011/7/EU betreffende bestrijding van betalingsachterstand.
 

De nodige wijzigingen aan de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten met betrekking tot betalingstermijnen werden aangebracht door het Koninklijk Besluit van 12 augustus 2024, dat vandaag in het Belgisch Staatsblad werd gepubliceerd.
 

Vanaf 1 januari 2025 is het algemene principe dat het nazicht en de betaling binnen één enkele behandelingstermijn van 30 dagen moeten worden uitgevoerd. Er is een afwijking mogelijk voor de gezondheidszorgsector, waar de behandelingstermijn onder bepaalde voorwaarden tot 90 dagen mag bedragen, en in andere sectoren is een afwijking tot 60 dagen mogelijk indien :

 

  1. de aanbesteder uitdrukkelijk vermeldt deze langere behandelingstermijn in de opdrachtdocumenten;
  2. deze afwijking objectief gerechtvaardigd is op grond van de bijzondere aard of eigenschappen van de opdracht (de rechtvaardiging hoeft echter niet in de opdrachtdocumenten te worden opgenomen);
  3. deze verlenging behelst geen kennelijke onbillijkheid jegens de opdrachtnemer.

 

Voor opdrachten voor diensten begint de termijn te lopen vanaf de vaststelling van de volledige of gedeeltelijke beëindiging van de diensten (schriftelijk opdat de datum ervan zou vaststaan), overeenkomstig de regels van de opdrachtdocumenten. De betaling kan echter slechts plaatsvinden voor zover de aanbesteder over de regelmatig opgemaakte factuur en de lijst van gepresteerde diensten beschikt, alsook over de andere, eventueel vereiste documenten.


Lees ook

Beleid

16 september 2024

Nieuwe betalingstermijnen in overheidsopdrachten

Publicatie vandaag van het Koninklijk Besluit tot wijziging van de algemene regels voor de uitvoering van overheidsopdrachten, met betrekking tot de betalingsregels

lees meer

Beleid

26 augustus 2024

Borgstelling bij overheidsopdrachten

Aanbesteders zijn aangeraden om geen borgtocht op te leggen als dat niet nodig is.

lees meer

Sector

14 augustus 2024

Green Deal Deelmobiliteit en wonen

Hoe brengen we duurzame vervoersalternatieven letterlijk tot bij de mensen thuis? Dat is de vraag waar de partners in de Green Deal Deelmobiliteit en wonen zich over buigen.

lees meer