Sector

14 augustus 2024

Green Deal Deelmobiliteit en wonen

Hoe brengen we duurzame vervoersalternatieven letterlijk tot bij de mensen thuis? Dat is de vraag waar de partners in de Green Deal Deelmobiliteit en wonen zich over buigen.

 

Deelmobiliteit is een essentiële schakel in een duurzame modal shift. Door het aantal privéwagens te reduceren – en daarmee ook de nood aan weg- en parkeerinfrastructuur – krijgen we met z’n allen meer ruimte. Maar hoe zorg je ervoor dat mensen sneller gebruik maken van duurzame alternatieven dan van de privéwagen?

 

Via deze Green Deal willen de initiatiefnemers (Vereniging voor Vlaamse Steden en GemeentenBeroepsvereniging voor de VastgoedsectorNetwerk Duurzame Mobiliteit en Autodelen.net) vanaf 2027 de langdurige implementatie van (elektrische) deelmobiliteit in woonomgevingen een evidentie maken voor lokale overheden en projectontwikkelaars. Hierdoor kunnen alle buurtbewoners mobiel zijn in een kwalitatieve leefomgeving met een efficiënt gebruik van de (publieke) ruimte. Ze verwezenlijken deze missie door het uitvoeren van positieve experimenten en onderzoek, via actieve kennisuitwisseling en met een focus op de gedeelde belangen.

 

De zes hoofddoelstellingen van de Green Deal Deelmobiliteit en wonen zijn:

  1. Het faciliteren van kennisuitwisseling tussen diverse stakeholders (o.a. lokale overheden, aanbieders van gedeelde mobiliteit, projectontwikkelaars, sociale huisvestingsmaatschappijen, kennisinstellingen, enz.
  2. De toegang tot gedeelde mobiliteit verhogen in bestaande woonomgevingen en nieuwbouwprojecten in Vlaanderen. 
  3. Het in kaart brengen van juridische en praktische obstakels die een succesvolle integratie van gedeelde mobiliteit in woonomgevingen bemoeilijken.
  4. Het aantal (actieve) gebruikers van gedeelde mobiliteit in Vlaanderen verhogen 
  5. De bekendheid van het concept gedeelde mobiliteit in Vlaanderen verhogen
  6. Het aanbod van elektrische deelmobiliteit in bestaande woonomgevingen en nieuwbouwprojecten in Vlaanderen verhogen.

 

Het ontwerpen van succesvolle implementaties van gedeelde mobiliteit in woonomgevingen is o.a. de zaak van advies- en ingenieursbureaus.

 

Interesse om met je bedrijf of organisatie deel te nemen aan deze Green Deal? Ontdek hier hoe je meedoet.


Lees ook

Beleid

16 september 2024

Nieuwe betalingstermijnen in overheidsopdrachten

Publicatie vandaag van het Koninklijk Besluit tot wijziging van de algemene regels voor de uitvoering van overheidsopdrachten, met betrekking tot de betalingsregels

lees meer

Beleid

26 augustus 2024

Borgstelling bij overheidsopdrachten

Aanbesteders zijn aangeraden om geen borgtocht op te leggen als dat niet nodig is.

lees meer

Sector

14 augustus 2024

Green Deal Deelmobiliteit en wonen

Hoe brengen we duurzame vervoersalternatieven letterlijk tot bij de mensen thuis? Dat is de vraag waar de partners in de Green Deal Deelmobiliteit en wonen zich over buigen.

lees meer