Sectornieuws

17 januari 2020

bGrid installeert smart building backbone voor Luchthaven Zurich in het prestigieuze The Circle project

bGrid, de Nederlandse dienstverlener op het gebied van smart buildings, heeft de opdracht gewonnen om het nieuwe hoofdkantoor van Luchthaven Zurich in The Circle, het nieuwe innovatieve centrum op het vliegveld van Zurich, te voorzien van bGrid-sensoren en de bijbehorende software. Op deze manier krijgen zowel de eigenaar, beheerders als eindgebruikers inzicht in het gebruik van de diverse ruimtes, de luchtkwaliteit, temperatuur, licht, het geluidsniveau en de verbruikte energie.

De sensoren van bGrid worden geïntegreerd in het architectonische ontwerp en zijn subtiel verwerkt in de plafonds. De sensoren verzamelen gebruiksdata die vervolgens wordt weergegeven in een dashboard voor beheerders. Door hier apps van derden aan te koppelen kunnen gebruikers van het pand bijvoorbeeld makkelijk locaties en vrije werplekken vinden en zelf de temperatuur, de luchtkwaliteit en het licht reguleren. Daarnaast kan de software van bGrid gekoppeld worden aan software van partners waardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan. Het gebouw kent namelijk naast Luchthaven Zurich ook nog andere huurders voor kantoren, hotels, het congrescentrum, een gezondheidskliniek en diverse andere functionaliteiten.   

 

Kleine voetafdruk
Het ontwerp van The Circle is van architect Riken Yamamoto, eveneens de architect van de indrukwekkende Tianjin Library. Hij ontwierp The Circle zo dat het de luchthaven en het aan de andere kant liggende park met elkaar verbindt. Hoewel The Circle 180.000 m2 meet, heeft het slechts een voetafdruk van ongeveer 30.000 m2. Aan de behoefte aan verwarming en koeling zal worden voldaan met energie die is opgeslagen in ondergrondse thermische opslageenheden, terwijl het energie- en waterverbruik wordt geminimaliseerd door energieterugwinning. Het centrum wordt in 2020 geopend.   

Wouter Kok, CCO van bGrid: “Het vorige project van Riken Yamamoto was enorm indrukwekkend, maar dit belooft daar nog overheen te gaan. Als bGrid zijn we erg blij met het vertrouwen van Luchthaven Zurich en we zien uit naar de verdere samenwerking.”

Foto's: © bGrid


Lees ook

Sectornieuws

7 februari 2020

1 april 2020 - einde overgangsmaatregelen voor bagger- en ruimingsspecie

Op 1 april 2020 zal het een jaar geleden zijn dat de nieuwe 'grondverzetsregeling' in voege trad. Op die dag loopt de overgangsperiode voor bagger- en ruimingsspecie ten einde.

lees meer

Sectornieuws

5 februari 2020

WTCB ontvangt “Gouden Baksteen 2020” van Bouwunie

Het WTCB heeft vrijdag 31/1 tijdens het jaarlijks gala-event van Bouwunie in ’t Bau-huis te Sint-Niklaas “De Gouden Baksteen” in de wacht gesleept. Bouwunie reikt deze award jaarlijks uit aan een persoonlijkheid, organisatie of instelling die zich uitermate inzet voor de bouwsector.

lees meer

Partnerartikel

4 februari 2020

Bouwkundige verzakkingen snel, slim en duurzaam opgelost

De belangrijkste vraag bij een verzakking: hoe lossen we dit probleem snel en met zo min mogelijk overlast op, tegen zo laag mogelijke kosten? Onze partner URETEK biedt het antwoord, met een innovatieve methode die al sinds 1983 zijn vruchten afwerpt en nu ook in België wordt toegepast.

lees meer