Sectornieuws

15 januari 2020

Artificiële intelligentie inzetten om wegen beter te onderhouden

In de vorige editie van Bouwen aan Vlaanderen (artikel kan je hier lezen) gingen we dieper in op de niet zo goede score voor de kwaliteit van de Belgische wegeninfrastructuur. Nu verwijzen we graag naar de innovatieve aanpak van het gemeentebestuur van Meise om, in samenwerking met een advies- en ingenieursbureau, objectief vast te stellen waar er prioritair wegenwerken moeten worden uitgevoerd.

 

Het doet hiervoor beroep op de expertise van het ingenieurs- en adviesbureau Arcadis, dat deze technologie al succesvol heeft toegepast op snelwegen in Nederland. Een camerawagen van CycloMedia, een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in hoogwaardige 360° straatfoto’s en luchtfoto’s met GIS-nauwkeurigheid, maakt gebruik van de LiDAR-technologie en produceert een 3D-scan van de 300 km straten en gewestwegen van Meise. Dankzij het gebruik van laserlicht is LiDAR (LIght Detection And Ranging of Laser Imaging Detection And Ranging) in staat ook kleinere objecten te detecteren, dit in tegenstelling tot radar. 

 

Het eindresultaat van deze LiDAR-scan is een puntenwolk van de buitenomgeving, welke dan door middel van de juiste software kan omgezet worden in, onder andere, een bruikbaar 3D-model van de buitenomgeving. Arcadis analyseert de beelden met AI-algoritmes die defecten zoals dwarsscheuren, dieptescheuren, putten, … aan het wegdek en voetpaden kunnen herkennen, kwantificeren en verwerken tot een MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP).

 

De tweede fase is een analyse van de data door experts van het advies- en ingenieursbureau om tot een verfijning van het automatisch gegenereerde MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP) te komen. 

 

De derde fase is dan het samenbrengen van het geoptimaliseerde MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP) met de kennis van de technische dienst van de Gemeente Meise (onder leiding van Patrick Fierens) zodat het MeerJarenOnderhoudsPlan (MJOP) kan omgezet worden in een beleidsplan dat gebaseerd is op objectieve criteria en bestuursprioriteiten.

 

Door onder andere artificiële intelligentie in te zetten in de infrastructuurwereld, bewijzen advies- en ingenieursbureaus, zoals Arcadis en andere ORI-leden, dat een combinatie van digitale technologische innovatie en authentieke expertise van belang zijn om steden en gemeenten te ondersteunen bij onder andere het beheer van hun patrimonium.

Dit artikel is verschenen in uitgave 6 van Bouwen aan Vlaanderen. 


Lees ook

Sectornieuws

7 februari 2020

1 april 2020 - einde overgangsmaatregelen voor bagger- en ruimingsspecie

Op 1 april 2020 zal het een jaar geleden zijn dat de nieuwe 'grondverzetsregeling' in voege trad. Op die dag loopt de overgangsperiode voor bagger- en ruimingsspecie ten einde.

lees meer

Sectornieuws

5 februari 2020

WTCB ontvangt “Gouden Baksteen 2020” van Bouwunie

Het WTCB heeft vrijdag 31/1 tijdens het jaarlijks gala-event van Bouwunie in ’t Bau-huis te Sint-Niklaas “De Gouden Baksteen” in de wacht gesleept. Bouwunie reikt deze award jaarlijks uit aan een persoonlijkheid, organisatie of instelling die zich uitermate inzet voor de bouwsector.

lees meer

Partnerartikel

4 februari 2020

Bouwkundige verzakkingen snel, slim en duurzaam opgelost

De belangrijkste vraag bij een verzakking: hoe lossen we dit probleem snel en met zo min mogelijk overlast op, tegen zo laag mogelijke kosten? Onze partner URETEK biedt het antwoord, met een innovatieve methode die al sinds 1983 zijn vruchten afwerpt en nu ook in België wordt toegepast.

lees meer