Sectornieuws

5 juli 2019

Welke toekomstige trends zullen belangrijk zijn voor onze sector?

ORI, de organisatie van advies- en ingenieursbureaus, is al jarenlang een actief lid van EFCA, de European Federation of Engineering Consultancy Associations. Op dit Europese platform worden tal van belangrijke thema’s en evoluties binnen onze sector besproken. Eén van de meest recente publicaties die in mei 2019 zijn tweede editie kent, is het rapport rond de ‘Future Trends in the Consulting Engineering Industry’. We lichten hierbij enkele innovaties toe die aan bod komen in dit rapport. 

 

Big data en artificiële intelligentie

Big data is niet meer weg te denken in onze maatschappij. Het volume aan data dat dagelijks wordt geproduceerd, ook in onze sector, zal exponentieel stijgen en is een niet te onderschatten evolutie. Elke onderneming zal dan ook verplicht zijn om te investeren in hardware- en software-architecturen die het management van de dataflow optimaliseren. Onze sector zal in het bijzonder de nodige inspanningen moeten doen om al deze data efficiënt te verwerken en om te zetten in alternatieve design-oplossingen voor diverse projecten. Om nog maar te zwijgen van de juridische afstemming op nationaal en internationaal niveau. Artificiële intelligentie, nauw gelinkt met de efficiënte verwerking van big data, zal daarentegen een rol spelen in de ondersteuning van de ontwerper tijdens de projectuitvoering en het beslissingsproces.

 

Virtual en augmented reality

Op dit moment wordt nog steeds onderzocht wat de impact zal zijn van virtual en augmented reality op het engineering proces. Naast de versnelling van het ontwerpproces, zal het tevens een invloed hebben op de manier waarop projecten voorgesteld zullen worden aan klanten en stakeholders. 

 

3D printing en robotica

De voorbije jaren is 3D printing bezig met een opmars in tal van sectoren, vooral dankzij een verbetering van de technologie zelf, en het uitgebreide aanbod van materialen die gebruikt kunnen worden (vb. beton voor het optrekken van gebouwen). Daarnaast zal een daling van de kosten de technologie toegankelijker maken voor zowel grote als kleine ondernemingen. Momenteel wordt er zelfs geëxperimenteerd met het combineren van 3D printing en robotica, waarbij een totaal nieuwe manier van bouwen geïntroduceerd wordt.  

 

Conclusie

Onze sector staat ongetwijfeld voor enkele belangrijke en zeer interessante evoluties, waarbij een innovatieve en toekomstgerichte aanpak er voor zal zorgen dat de advies- en ingenieursbureaus een belangrijke marktpositie zullen innemen tijdens de uitvoering van  toekomstige projecten. 

Het ‘Future Trends in the Consulting Engineering Industry’ rapport kan hier worden gedownload.

 

 

Dit artikel is verschenen in de derde editie van 2019 van 'BOUWEN AAN VLAANDEREN'.


Lees ook

Sectornieuws

18 oktober 2019

Fact-finding report on consulting engineers’ liability and insurance requirements across Europe

The liabilities facing consulting engineers across European countries are as diverse and varied as the national legislative frameworks and insurance market practices.

lees meer

Sectornieuws

30 september 2019

Omgevingsloket: wijzigingen vanaf 1 oktober 2019

De regelgeving (VLAREM-trein) voert vanaf 1 oktober 2019 wijzigingen in aan de rubriekentabel die je gebruikt bij samenstelling van een dossier met een ingedeelde inrichting of activiteit (IIOA). Na 1 oktober 2019 mag je geen dossier meer indienen met een 'oude rubriekentabel'.

lees meer

Sectornieuws

9 augustus 2019

De ObjectTypenBibliotheek (OTL) voor Standaardbestek 250 vanaf heden raadpleegbaar

De OTL voor Standaardbestek 250 vanaf heden raadpleegbaar via data.vlaanderen.be

lees meer