Sector

3 maart 2023

Taxonomie van de circulaire economie: is de markt er klaar voor?

Een zeer interessant rapport werd onlangs gepubliceerd door de DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen) over de gereedheid van de bouwmarkt voor de verwachte toekomstige criteria van de EU taxonomie voor de circulaire economie, op basis van de toepassing van deze criteria op echte bouwprojecten.

 

Het lijkt erop dat veel organisaties die aan de studie deelnamen de circulaire economie als een strategische doelstelling beschouwen, maar dat er nog een groot gebrek is aan afstemming op de criteria van de taxonomie van de circulaire economie. Geen van de projecten bleek te voldoen aan de criteria om te worden erkend als een significante bijdrage aan de "overgang naar een circulaire economie". Meer dan de helft van de nieuwe gebouwen voldeed aan minder dan 50% van de eisen.

 

Uit de studie blijkt dat de huidige aanpak van het behoud van grondstoffen bijzonder moeilijk blijkt te zijn. Zo is geen enkel project erin geslaagd het quota te halen van een combinatie van 50% hergebruikte, gerecycleerde of hernieuwbare materialen uit verantwoorde bronnen. Als verklaringen worden gegeven het gebrek aan geschikte materialen en het gebrek aan informatie en gegevens over de circulaire economie.

 

De projecten presteerden veel beter als het erom ging aan te tonen dat bouwontwerpen en -technieken circulariteit vergemakkelijkten - bijvoorbeeld door aan te tonen dat gebouwen aanpasbaar zijn ontworpen of hergebruik van materialen mogelijk maakten. Maar zelfs in dit opzicht bleek het moeilijk om geschikte methoden en documentatie-eisen vast te stellen. Projecten slaagden alleen als, parallel aan het proces, de gebouwen werden gecertificeerd voor duurzaamheid, waardoor de specificaties die de certificering bood konden worden gebruikt.

 

In het algemeen belicht de studie een reeks structurele redenen die de actieve inzet en toepassing van de beginselen van de circulaire economie in de bouw en het vastgoed belemmeren, waaronder het gebrek aan kaders, definities, digitale hulpmiddelen en duidelijke verwijzingen over hoe de naleving moet worden gedocumenteerd. Vervolgens zijn een reeks aanbevelingen gedaan.

 

De studie is een initiatief van zes nationale Green Building Councils uit Oostenrijk (ÖGNI), Denemarken (RFBB), Duitsland (DGNB), Nederland (DGBC), Spanje (GBCe) en Zwitserland (SGNI), en de Europese denktank Climate Positive Europe Alliance (CPEA), met bijdragen van 29 marktpartijen uit Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Spanje, Zwitserland, Nederland en Turkije.

 

Het rapport is beschikbaar in het Duits en Engels.

Circular Economy Taxonomy Study


Lees ook

Beleid

11 april 2024

Nieuwe EU-regels ter verbetering van de behandeling en hergebruik van stedelijk afvalwater

Op 10 april keurde het Europees Parlement het akkoord goed dat in januari 2024 met de Raad is bereikt over de herziening van de EU-normen voor waterbeheer en de behandeling van stedelijk afvalwater om de volksgezondheid en het milieu beter te beschermen.

lees meer

Partners

11 april 2024

Gidsen voor duurzaamheidsrapportage

Twee VBO-gidsen om grote ondernemingen en kmo’s te helpen bij hun ESG-rapportage

lees meer

Beleid

10 april 2024

Nieuw regelgeving voor voorschotten in overheidsopdrachten

De wet van 22 december 2023 heeft de regelgeving inzake overheidsopdrachten gewijzigd teneinde de toegang van KMO's tot die opdrachten te bevorderen. De belangrijkste maatregelen die door deze wet worden ingevoerd, hebben betrekking op de regels voor het toekennen van voorschotten.

lees meer