Maatschappelijk

7 april 2022

NBB - impact oorlog Oekraïne op de economie en de bedrijven

De oorlog in Oekraïne weegt op de economie en doet de kosten voor de bedrijven stijgen, maar de toename van de verkoopprijzen lijkt beperkter

 

Brussel, 7 april 2022 - De rechtstreekse blootstelling aan Oekraïne en Rusland via verkoop en bevoorrading blijft voor de Belgische ondernemingen beperkt. Toch hebben de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland een aanzienlijke impact op hun activiteiten, hetzij door een enorme stijging van de inputkosten, hetzij door een verscherping van de bevoorradingsproblemen. De negatieve gevolgen zijn sterk verschillend naargelang van de sector; de sectoren die in ruimere mate afhankelijk zijn van energie-inputs (de sector vervoer en logistiek en de industrie in het algemeen) of van voedingsproducten (horeca, voedingsindustrie en voedingswinkels), zijn hieraan meer blootgesteld. De ondernemingen lijken de stijging van de inputkosten, momenteel, evenwel nog niet volledig door te berekenen in hun verkoopprijzen. Dit blijkt uit een nieuwe enquête die de NBB en verschillende federaties van ondernemingen hielden bij de Belgische ondernemingen. De verschillende tegenwinden hebben ontegenzeglijk een negatieve impact op de activiteit en de investeringsplannen. De helft van de ondervraagde ondernemingen verwacht dat het effect op middellange termijn zal aanhouden en meer dan een jaar zal duren.

 

Het persbericht kan je hieronder downloaden. 


Lees ook

Professioneel

24 augustus 2022

Aandacht voor ‘Waterbewust Bouwen’ tijdens vakbeurs over watertechnologie in Leuven

Aquarama, mediaplatform over watertechnologie, organiseert op 20 oktober in de Brabanthal te Leuven – Haasrode de Aquarama Trade Fair. Tijdens de jaarlijkse netwerkdag waar een duizendtal mensen samenkomen rond het thema ‘duurzaam watermanagement’ verzorgen kenniscentra enkele lezingen waartoe we u vriendelijk uitnodigen.

lees meer

Leden

11 juli 2022

Rebranding van advies- en ingenieursbureau Evolta

ORI-lid en familiebedrijf Evolta heeft na 40 jaar een rebranding doorgevoerd, dat dankzij een ruime bevraging van hun netwerk en ontmoetingen met medewerkers, partners, klanten en concurrenten een perfecte vertaling is van haar DNA, waarden en visie.

lees meer

Partners

8 juli 2022

ACO - Filterloos, performant en onderhoudsvriendelijk, daar moest deze kraan-en hijsspecialist niet lang over twijfelen

Partnerbijdrage - Bij kraan- en hijsspecialist Sarens in Wolvertem werden 6 betonnen filterloze olieafscheiders van ACO geplaatst zodat op de volledige site koolwaterstoffen (KWS), oliën en benzine gravitair afgescheiden kunnen worden. Aloca ontfermde zich over de werken en de plaatsing van de afscheiders, die op hun beurt geleverd werden door ACO, specialist in oplossingen voor regenwaterbeheer en afvalwaterbehandeling. “Er werd gekozen voor de filterloze Oleosmart afscheiders, die een grote meerwaarde zijn op plaatsen waar veel zwevende stoffen, slib of andere verontreinigingen aanwezig zijn die eventueel op de filter kunnen afzetten”, aldus ing. Rony Verbuyst van ACO.

lees meer