Sector

11 maart 2022

Tractebel Engineering wint de ORI Climate Proof Award 2021

In het prachtige Martin's Château du Lac in Genval werden tijdens de Belgian Construction Awards de identiteit van de winnaars onthuld tijdens een memorabele gala-avond. Tractebel Engineering sleepte dit jaar de prestigieuze ORI Climate Proof Award in de wacht met het project 'Park Dok Zuid'. Proficiat!

 

Na de uitgestelde editie van 9 december 2021 vond op 10 maart 2022 de uitreiking van de Belgian Construction Awards plaats. De jury, bestaande uit 12 professionals uit de bouwsector en de mediawereld, verdeeld over 4 verschillende categorieën ("Milieu"; "Innovatie"; "BIM" en "Communicatie"), had de moeilijke taak een keuze te maken tussen de uiterst kwalitatieve inzendingen.

 

'Park Dok Zuid' van Tractebel Engineering

Het project ingediend door Tractebel Engineering kaapte dit jaar de ORI Climate Proof Award binnen met het project 'Park Dok Zuid'. De Gedempte Zuiderdokken vormen een unieke open ruimte in het stedelijk weefsel van Antwerpen. Na de demping van de voormalige drie dokken, wordt de vrijgekomen ruimte hoofdzakelijk gebruikt als gratis parkeervoorziening. Sinds de jaren tachtig van vorige eeuw transformeerde de wijk ‘het Zuid’ in een aantrekkelijke wijk met een aantal belangrijke culturele attractiepolen.

De milieu-jury vond 'Park Dok Zuid' "een voorbeeld van ontharden en vergroenen in een uitdagende stedelijke omgeving, met een doordacht waterbeheerssysteem dat bijdraagt aan de klimaatadaptatie van de stad. Samenbrengen en integreren van bestaande strategieën en oplossingen, gecombineerd met een hoge betrokkenheid van de buurt, resulteert in een groene long voor de stad Antwerpen." 

 

'Bomenportaal' van Antea Group België op een mooie tweede plaats

De tweede plaats was voor Antea Group België met het 'Bomenportaal', waarbij het belang van groen en de rol van bomen in klimaatadaptatie en -mitigatie wordt benadrukt. Bomen zorgen voor schaduw en verkoeling, houden water vast, zorgen voor koolstofopslag en spelen een belangrijke rol in behoud van biodiversiteit.

'Verweven Stedelijke Ecologie' van BOB361 Architects behaalde de derde plaats. 

 

Arcadis Belgium wint de Circular Building Awards

Stad Roeselare bouwt een innovatief stadhuis en streeft naar een BREEAM-duurzaamheidslabel ‘Excellent’, een duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen met minimale milieu-impact. De nieuwe delen worden volledig duurzaam opgetrokken in houtbouw en de site wordt aangesloten op een warmtenet om warmte niet verloren te laten gaan. Daarnaast worden de af te breken panden circulair gesloopt. Arcadis bereidt deze circulaire sloop digitaal voor i.s.m. verschillende stakeholders. Bouw- en kantoormaterialen worden zowel in het nieuwe gebouw als extern zoveel mogelijk gerecupereerd of herbestemd (meer dan 50 verenigingen gingen naar huis met o.a. verlichting, keukens, kasten, kantoormateriaal,…).

 

Innovation Award – Process/IT
1e plaats: Vandersanden Steenfabrieken
2e plaats: Ingenium
3e plaats: Agentschap Wegen en Verkeer

 

Innovation Award – Product
1e plaats: Loxone
2e plaats: Deltha
3e plaats: Bright Energy

 

Innovation Award – Project
1e plaats: Banimmo
2e plaats: Agentschap Wegen en Verkeer
3e plaats: Tractebel Engineering

 

Communication Award
1e plaats: Team A12 (SBE - Antea - TML - DenS)
2e plaats: Renotec
3e plaats: Aertssen Group

 

Snelste groeier in de sector
1e plaats: GKW
2e plaats: Bio-Dynamics
3e plaats: Jan De Nul

 

BIM Award – Public Project
1e plaats: B&R Bouwgroep
2e plaats: Antwerpse Bouwwerken

BIM Award – Infrastructure

1e plaats: De Groene Boog
2e plaats: Agentschap Wegen en Verkeer

 

BIM Award – Industrial, Tertiary and Residential Project

1e plaats: Cordeel Group
2e plaats: Vandenbussche

 

International Project Award
1e plaats: Starconstruct
2e plaats: Jaspers-Eyers Architects

 

Bouwvrouw van het Jaar
Winnares: An Warrens (KDS Bouw & Renovatie)
Finalisten: Silvia Gioja (Arcadis Belgium) en Veerle Labeeuw (Vlaanderen Circulair)

 

Bouwman van het Jaar
Winnaar: Simon Suys (Woema)
Finalisten: Steven Maeyaert (Bouwbedrijf Furnibo) en Yves Aertssen (Aertssen Group)

 

De volgende editie staat gepland op 8 december 2022. 


Lees ook

Pers

16 mei 2022

Christophe Hautier neemt afscheid als directeur van ORI

ORI, de nationale organisatie van advies- en ingenieursbureaus, gaat op zoek naar een nieuwe directeur. Christophe Hautier, die sinds eind 2018 de functie uitoefende, gaat begin juni van dit jaar een nieuwe uitdaging aan. De voorzitter van de organisatie, Jan Parys, zal in afwachting van de nieuwe directeur, de lopende zaken opvolgen.

lees meer

Maatschappelijk

7 april 2022

NBB - impact oorlog Oekraïne op de economie en de bedrijven

Tussen 28 en 30 maart 2022 hebben diverse federaties die de ondernemingen en zelfstandigen vertegenwoordigen (BECI, NSZ, UCM, UNIZO, UWE en VOKA) een ad-hoc enquête gehouden bij de Belgische ondernemingen. Het initiatief wordt gecoördineerd door de NBB en het VBO en is bedoeld om de perceptie van bedrijven in het huidige conjunctuurklimaat te meten en, meer bepaald, om de moeilijkheden in te schatten waarmee bedrijven en zelfstandigen worden geconfronteerd als gevolg van de oorlog in Oekraïne1

lees meer

Maatschappelijk

7 april 2022

Richtlijn PFAS-onderzoek - herziening april 2022

Op 4 april 2022 heeft OVAM de herziene 'Richtlijn PFAS-onderzoek' gepubliceerd.
De Richtlijn PFAS-onderzoek (versie 5 maart 2021) werd geactualiseerd op basis van het handelingskader zoals voorgesteld in het tweede rapport van de opdrachthouder voor de coördinatie van de aanpak van de PFAS-problematiek in Vlaanderen. Dit handelingskader functioneert in afwachting van bijstelling of opmaak van normen. U wordt na klikken doorverwezen naar de website van Grondbank.

lees meer