Sector

11 maart 2022

Tractebel Engineering wint de ORI Climate Proof Award 2021

In het prachtige Martin's Château du Lac in Genval werden tijdens de Belgian Construction Awards de identiteit van de winnaars onthuld tijdens een memorabele gala-avond. Tractebel Engineering sleepte dit jaar de prestigieuze ORI Climate Proof Award in de wacht met het project 'Park Dok Zuid'. Proficiat!

 

Na de uitgestelde editie van 9 december 2021 vond op 10 maart 2022 de uitreiking van de Belgian Construction Awards plaats. De jury, bestaande uit 12 professionals uit de bouwsector en de mediawereld, verdeeld over 4 verschillende categorieën ("Milieu"; "Innovatie"; "BIM" en "Communicatie"), had de moeilijke taak een keuze te maken tussen de uiterst kwalitatieve inzendingen.

 

'Park Dok Zuid' van Tractebel Engineering

Het project ingediend door Tractebel Engineering kaapte dit jaar de ORI Climate Proof Award binnen met het project 'Park Dok Zuid'. De Gedempte Zuiderdokken vormen een unieke open ruimte in het stedelijk weefsel van Antwerpen. Na de demping van de voormalige drie dokken, wordt de vrijgekomen ruimte hoofdzakelijk gebruikt als gratis parkeervoorziening. Sinds de jaren tachtig van vorige eeuw transformeerde de wijk ‘het Zuid’ in een aantrekkelijke wijk met een aantal belangrijke culturele attractiepolen.

De milieu-jury vond 'Park Dok Zuid' "een voorbeeld van ontharden en vergroenen in een uitdagende stedelijke omgeving, met een doordacht waterbeheerssysteem dat bijdraagt aan de klimaatadaptatie van de stad. Samenbrengen en integreren van bestaande strategieën en oplossingen, gecombineerd met een hoge betrokkenheid van de buurt, resulteert in een groene long voor de stad Antwerpen." 

 

'Bomenportaal' van Antea Group België op een mooie tweede plaats

De tweede plaats was voor Antea Group België met het 'Bomenportaal', waarbij het belang van groen en de rol van bomen in klimaatadaptatie en -mitigatie wordt benadrukt. Bomen zorgen voor schaduw en verkoeling, houden water vast, zorgen voor koolstofopslag en spelen een belangrijke rol in behoud van biodiversiteit.

'Verweven Stedelijke Ecologie' van BOB361 Architects behaalde de derde plaats. 

 

Arcadis Belgium wint de Circular Building Awards

Stad Roeselare bouwt een innovatief stadhuis en streeft naar een BREEAM-duurzaamheidslabel ‘Excellent’, een duurzaamheidskeurmerk voor gebouwen met minimale milieu-impact. De nieuwe delen worden volledig duurzaam opgetrokken in houtbouw en de site wordt aangesloten op een warmtenet om warmte niet verloren te laten gaan. Daarnaast worden de af te breken panden circulair gesloopt. Arcadis bereidt deze circulaire sloop digitaal voor i.s.m. verschillende stakeholders. Bouw- en kantoormaterialen worden zowel in het nieuwe gebouw als extern zoveel mogelijk gerecupereerd of herbestemd (meer dan 50 verenigingen gingen naar huis met o.a. verlichting, keukens, kasten, kantoormateriaal,…).

 

Innovation Award – Process/IT
1e plaats: Vandersanden Steenfabrieken
2e plaats: Ingenium
3e plaats: Agentschap Wegen en Verkeer

 

Innovation Award – Product
1e plaats: Loxone
2e plaats: Deltha
3e plaats: Bright Energy

 

Innovation Award – Project
1e plaats: Banimmo
2e plaats: Agentschap Wegen en Verkeer
3e plaats: Tractebel Engineering

 

Communication Award
1e plaats: Team A12 (SBE - Antea - TML - DenS)
2e plaats: Renotec
3e plaats: Aertssen Group

 

Snelste groeier in de sector
1e plaats: GKW
2e plaats: Bio-Dynamics
3e plaats: Jan De Nul

 

BIM Award – Public Project
1e plaats: B&R Bouwgroep
2e plaats: Antwerpse Bouwwerken

BIM Award – Infrastructure

1e plaats: De Groene Boog
2e plaats: Agentschap Wegen en Verkeer

 

BIM Award – Industrial, Tertiary and Residential Project

1e plaats: Cordeel Group
2e plaats: Vandenbussche

 

International Project Award
1e plaats: Starconstruct
2e plaats: Jaspers-Eyers Architects

 

Bouwvrouw van het Jaar
Winnares: An Warrens (KDS Bouw & Renovatie)
Finalisten: Silvia Gioja (Arcadis Belgium) en Veerle Labeeuw (Vlaanderen Circulair)

 

Bouwman van het Jaar
Winnaar: Simon Suys (Woema)
Finalisten: Steven Maeyaert (Bouwbedrijf Furnibo) en Yves Aertssen (Aertssen Group)

 

De volgende editie staat gepland op 8 december 2022. 


Lees ook

Professioneel

12 maart 2024

Nieuwe regels voor buitencontractuele aansprakelijkheid met betrekking tot hulppersonen

Het wetsvoorstel met betrekking tot boek 6 van het Burgerlijk Wetboek, dat de buitencontractuele aansprakelijkheid regelt, werd op 1 februari goedgekeurd. Deze hervorming verandert ingrijpend de regels voor buitencontractuele aansprakelijkheid.

lees meer

Sector

18 januari 2024

Green Deal Kimaatbestendige Omgeving

De Green Deal Kimaatbestendige Omgeving is vandaag officieel van start gegaan. ORI is partner in dit belangrijke project.

lees meer