Beleid

8 december 2020

Relance binnen het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken

ORI werd als sectororganisatie van de advies- en ingenieursbureaus door het kabinet van Minister Lydia Peeters op de hoogte gebracht van het relanceplan van het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken. In dit artikel vindt u een overzicht terug van de investeringsagenda.

 

Samen met de Wegen- en Waterbouwsector heeft de minister enkele maanden terug een memorandum afgesloten waardoor de impact op de uitvoering van overheidsopdrachten sinds april werd beperkt. Facturen werden sneller uitbetaald, er werd gunstig omgegaan met vertragingsboetes en de meerkost voor woonwerkverplaatsingen en de persoonlijke beschermings- en hygiënemaatregelen ten gevolge van de coronamaatregelen werd ondervangen. 

 

De minister kondigt in haar schrijven ook aan dat, ondanks de dreiging van de COVID-crisis, de huidige investeringsagenda op schema doorloopt. De uitvoering hiervan zal de komende maanden en jaren werk verschaffen voor de bouwsector. 

 

Om de relance nog meer kracht bij te zetten wordt daarbovenop een uitzonderlijk budget voorzien voor het inzetten op fietsinvesteringen, verkeersveiligheid en de modal shift/duurzaamheid in de jaren 2021 en 2022. Het gaat om middelen die een dubbel effect genereren: naast directe tewerkstelling leveren deze investeringen ook nieuwe infrastructuur om onze maatschappij en economie te laten draaien.

 

Het merendeel van deze middelen zal via het Geïntegreerd investeringsprogramma ingezet worden. In concreto:

  • 250 miljoen euro voor Fiets bovenop het voorziene groeipad, wat maakt dat er al in 2021 voor 335 miljoen euro aan nieuwe initiatieven voor fietsinfrastructuur worden gelanceerd.
  • 200 miljoen euro extra voor (verkeers)veiligheid.
    • Optimaliseren van schoolroutes
    • Aanpakken van gevaarlijke kruispunten
    • Inzetten op assetmanagement (aanpak van bruggen in slechte toestand)
    • Installeren van dynamische verkeerslichten
  • 385 miljoen euro extra relancebudget voor duurzaamheidsinitiatieven
    • Ledverlichting op gewestwegen
    • Laadinfrastructuur voor elektrische wagens
    • Stimuleren van vrachtvervoer over water door verhogen van de bruggen over het Albertkanaal, kaaimuren, aanpak van de Dender en de Blue Deal
    • Vergroenen van de vloot van De Lijn

 

 

Als organisatie van advies- en ingenieursbureaus zitten wij in januari 2021 samen met het kabinet van minister Peeters om dieper in te gaan op het relanceplan. 

De Vlaamse regering organiseerde. op 11 december 2020 in samenwerking met VLEVA een webinar over de concrete implementatie van het relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ en de link met Europese financiering. Het doel was om alle stakeholders bijeenbrengen om hen te informeren over hoe het investeringsplan de volgende maanden zal uitgerold worden. U kan hier de toelichting door minister Peeters bekijken. 


 


Lees ook

Beleid

11 april 2024

Nieuwe EU-regels ter verbetering van de behandeling en hergebruik van stedelijk afvalwater

Op 10 april keurde het Europees Parlement het akkoord goed dat in januari 2024 met de Raad is bereikt over de herziening van de EU-normen voor waterbeheer en de behandeling van stedelijk afvalwater om de volksgezondheid en het milieu beter te beschermen.

lees meer

Partners

11 april 2024

Gidsen voor duurzaamheidsrapportage

Twee VBO-gidsen om grote ondernemingen en kmo’s te helpen bij hun ESG-rapportage

lees meer

Beleid

10 april 2024

Nieuw regelgeving voor voorschotten in overheidsopdrachten

De wet van 22 december 2023 heeft de regelgeving inzake overheidsopdrachten gewijzigd teneinde de toegang van KMO's tot die opdrachten te bevorderen. De belangrijkste maatregelen die door deze wet worden ingevoerd, hebben betrekking op de regels voor het toekennen van voorschotten.

lees meer