Partners

16 september 2021

Afwateringsspecialist ACO vernieuwt zijn gamma brandveilige afvoerputten

Vernieuwd gamma brandveilige afvoerputten

ORI-partner en afwateringsspecialist ACO vernieuwt zijn gamma gietijzeren waterafvoeren voor platte daken. De putten zijn ontwikkeld voor de afwatering van platte daken en groendaken van grote gebouwen zoals parkeergarages, industriële gebouwen en ziekenhuizen. De Roofpoint Compact-afvoeren hebben niet alleen een enorme afvoercapaciteit – tot 15,2 liter per seconde – maar zijn ook onverwoestbaar, brandveilig en makkelijk te installeren. 

 

Wat is de grootste troef van de nieuwe generatie afvoeren van ACO? 

Ing. Christian Dawance, productmanager bij ACO: “In tegenstelling tot kunststof is gietijzer onverslijtbaar, vormvast en ijzersterk. Stel je die afvoerputten eens voor op platte daken. Ze worden blootgesteld aan de hoogste én de laagste temperaturen, wind, regen, sneeuw, luchtvervuiling en noem maar op. In parkeergarages en op parkeerdaken krijgen ze vuil, zouten en smeltwater te slikken. Anders dan kunststof geeft gietijzer geen kik. Onze afvoeren kunnen ook probleemloos de zware belastingsklasse M 125 aan – dat komt overeen met 12,5 ton. Net daarom is gietijzer altijd de beste keuze.”

 

Een andere troef van die afvoeren is de brandveiligheid. Hoe werkt dat? 

“Ten eerste behoort gietijzer tot de materiaalklasse A1. Anders gezegd: met een smeltpunt van 1150 °C brandt gietijzer niet. In onze afvoeren zit een brandbeveiligingskit die vuur, rook en giftige gassen tegenhoudt in beide richtingen. Zo kan de brand niet via de afvoer overslaan naar andere verdiepingen. Die kit heeft een vlamdichtheid van 120 minuten. Dat zorgt ervoor dat zo’n betonvloer een stabiele factor blijft in het gebouw en dat je extra tijd krijgt om de aanwezigen te evacueren. En zelfs na de hevigste branden zijn de gietijzeren afvoerputten nog in orde. Het enige wat je moet vervangen, is de brandbeveiligingskit.”

 

Voor welke soort toepassingen zijn de afvoeren geschikt?

“Voor elk type afwerkingslaag. Omdat gietijzer nagenoeg dezelfde uitzettingscoëfficiënt heeft als beton, ademen onze afvoerputten perfect mee. Dankzij hun modulaire opbouw monteer je ze eenvoudig in industriële gietvloeren, klinkerbestratingen en asfaltverhardingen. Laat je roofing leggen op het dak? Dan kan je die zelfs branden op de afvoeren.”

 

De nieuwe afvoeren zijn compacter. Welk voordeel biedt dat? 

“De afvoeren wegen nog maar 7 kg en hebben een diameter van amper 160 mm. Een kernboring van die diameter volstaat dus en in de vloeren is geen extra bewapening nodig. Zo maken we het werk van de stabiliteitsingenieurs een stuk makkelijker. En de putten en roosters zijn eenvoudig te plaatsen. Met de nieuwe Compact-afvoeren zetten we een product in de markt dat qua duurzaamheid, onderhoudsgemak en brandveiligheid tot de top behoort.”

 

Meer informatie.    


Lees ook

Professioneel

12 maart 2024

Nieuwe regels voor buitencontractuele aansprakelijkheid met betrekking tot hulppersonen

Het wetsvoorstel met betrekking tot boek 6 van het Burgerlijk Wetboek, dat de buitencontractuele aansprakelijkheid regelt, werd op 1 februari goedgekeurd. Deze hervorming verandert ingrijpend de regels voor buitencontractuele aansprakelijkheid.

lees meer

Sector

18 januari 2024

Green Deal Kimaatbestendige Omgeving

De Green Deal Kimaatbestendige Omgeving is vandaag officieel van start gegaan. ORI is partner in dit belangrijke project.

lees meer